FORSIDEN • OM ELINE DET LAVER JEG DEM ARBEJDER JEG FOR SAGT OM MIG ARTIKLER

 

 
 

”Ikke i aften, skattepige”

 

…siger han, placerer et tantekys på din kind og vender ryggen til. Dér ligger du med dine skuffede forventninger. Lyder det bekendt? Så kan du måske finde trøst i at vide, at du ikke er alene. Myten om, at mænd er klar til sex når som helst og hvor som helst, holder nemlig ikke hjemme på madrassen. Her har ændrede kønsroller og et øget pres på seksualiteten for længst sat sine spor på den mandlige libido.

 

Af Eline Holm

 

   Det kaldes penisvisdom: Hvis det ene hoved ikke siger nej, gør det andet. Sådan lyder en af forklaringerne på, at nogle kvinder bliver mødt af en skulder, der er koldere end permafrost, når de lægger op til en intim stund under den egyptiske bomuld. Vi kvinder har altid kendt til dét med at bruge kroppen til at vise, at vi er svært utilfredse med et eller andet. Men i takt med at kønsrollerne har ændret sig, har den testosterone del af befolkningen taget det ældgamle kneb til sig, forklarer sexolog og psykoterapeut Per Holm Knudsen.

 

   - Konflikterne i forholdet er blevet større, fordi det ikke længere giver sig selv, at kvinden tager sig af alt, der har med hjemmet at gøre, mens manden skaffer mad på bordet. Det betyder, at der er kommet flere diskussionsemner blandt parret, samtidig med at kvinden ”tør” at sige mere. Hvis hun er dominerende, og manden er for konfliktsky til at sige ”så hold da op”, kan hans aggressioner komme ud gennem manglende sexlyst, siger sexologen.

 

   Han kan ikke give et bud på, om svigtende libido hos mænd er mere udbredt i dag end tidligere. Men helt sikkert er det, at der er kommet mere pres på seksualiteten gennem de seneste 30-40 år. Tidligere var der nemlig en masse praktiske årsager til, at to mennesker valgte hinanden og blev sammen: Der var hverken fri abort eller p-piller, man skulle være gift for at få en lejlighed, kvinden kunne ikke klare sig økonomisk uden en mand, og skilsmisse var socialt tabu. I dag er forholdet mellem mand og kvinde meget mindre funktion og meget mere lystdrevet.

 

   - Både mænd og kvinder kan klare sig fint alene, så der er ikke så meget andet end seksualiteten, der binder os sammen. Det skaber et enormt stort pres på, at man skal tilfredsstille hinanden, for gør man ikke det, risikerer man, at partneren går sin vej, forklarer Per Holm Knudsen.    

 

   Præstationspresset kan resultere i, at både manden og kvinden mister lysten. Men den fysiske formåen på den maskuline side er nu engang ret afgørende, og derfor er presset på ham ekstra stort. Når det er xy’en i forholdet, der mister den seksuelle gejst, står han oven i købet med to problemer: Dels skal han finde ud af, hvorfor han ikke gider. Dels skal han overbevise xx’en om, at det ikke er hende, der er noget galt med. Det sidste kalder Per Holm Knudsen ”avanceret selvoptagethed”. 

 

   - Hvis manden ikke har lyst til sex, vil kvinden straks spørge, hvad der er galt med hende. Hvad har hun gjort forkert, siden han ikke tænder på hende? Men det behøver ikke at have noget som helst med hende at gøre, mener Per Holm Knudsen, som peger på, at mænd – nøjagtig ligesom deres feminine modparter – kan blive så udkørte af det daglige slid for at præstere på jobbet og i hjemmet, at overskuddet til også at præstere under dynen ind imellem ligger på et meget lille sted.

 

   Når det sker, gør hustruen ikke situationen lettere ved at udbasunere sin skyldfølelse og pålægge manden ansvaret for at fjerne den igen. I stedet, anbefaler Per Holm Knudsen, bør hun måske kigge lidt indad og se på, om hun i forsøget på at jonglere mellem job, børn og et hjem, som helst skal ligne et opslag i Bo Bedre, måske har udvist en adfærd, der ikke er specielt fremmende for seksualdriften. For helt kan han ikke fritage os kvinder for at have indflydelse på vores mænds trang til fysisk udfoldelse i ægtesengen. 

 

   - Hvis kvinden er typen, der tager fuldstændig over derhjemme, og han bare finder sig i det, oplever han ikke sig selv som en mand. Det kan give udslag i, at han mister lysten til sex, forklarer sexologen, som tilføjer, at de fleste kvinder i virkeligheden tænder mere på en mand, som kan sige fra – også når det gælder normalt ufravigelige krav om at slå toiletbrættet ned og gå ned med skraldespanden.

 

   Men det er ikke let at være en moderne mand, som skal smøre madpakker og tørre snotnæser med den ene hånd, mens den anden hånd holder fast i den maskulinitet, som tilsyneladende er så vigtig for hans kønsdrift. Og heri ligger noget af problemet, for over de årtier, hvor kvinder er rykket ud af hjemmet og ind på arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner på lige fod det modsatte køn, er mændene måske ikke helt faldet på plads i deres nye rolle.

 

   - Mange mænd mangler at finde deres ben i de ændrede kønsroller. De skal lære at være mænd samtidig med, at de bestemmer mindre derhjemme, mener Per Holm Knudsen.

 

   Så næste gang, du skal til at brokke dig over, at han igen har glemt at sætte den 60 graders i gang, er det måske en

overvejelse værd: Vil du helst have, at han ordner vasketøjet - eller dig?

     

[Fakta:]

 

Sådan kommer I videre, når din mands sexlyst svigter:

 

  • Mand: Spørg dig selv, om du er god nok til at tage et skænderi og at sige fra over for din partner. Hvis du er meget konfliktsky, kan de indestængte aggressioner resultere i, at du mister lysten.

 

  • Kvinde: Spørg dig selv, om du er for dominerende i hjemmet. Måske skal manden også have indflydelse på, hvem der henter børn hvilken dag, og om det er nødvendigt med nye pyntepuder til hjørnesofaen? Hvis du kommanderer for meget rundt med ham, risikerer du at kappe manddommen af ham – og dermed sexlysten.

 

  • Find ud af, om jeres lyst svarer nogenlunde til hinanden. Hvor ofte har I haft sex i tidligere forhold og hvor tit har I onaneret? Hvis jeres naturlige ”lystniveau” ligger meget langt fra hinanden, kan det være svært at finde en mellemvej.

 

  • Brug afstand til at genfinde interessen for hinanden – også den seksuelle. Hvis I lever noget af jeres liv hver for sig gennem fritidsinteresser, venner eller sport, bliver det mere spændende også at leve livet sammen.

 

  • Få motion – når du holder kroppen i gang, får du mere lyst.

 

  • Afsæt tid til hinanden i kalenderen. På den måde genfinder I de ting ved hinanden, der i første omgang gjorde, at I fandt sammen.

 

Kilde: Per Holm Knudsen

 

[Case]

 

Sexlysten druknede i sure sokker og sofa-mave

 

   Engang var 33-årige Lars stereotypen på ”en rigtig mand”. Han dyrkede kick boksning på højt plan, og fredag aften gik han ud med vennerne og drak øl. Men så blev han far – hele tre gange. Og ligeså langsomt så den unge, fyrige mand sig selv blive forvandlet til en familiefar, der huskede at lægge sokkerne i den rigtige vasketøjskurv, stod op om natten for at skifte ble og indrettede sig efter det regelsæt, som hustruen havde sat op derhjemme.

 

   Sex blev langsomt mindre nærværende i forholdet – og mindre betydningsfuldt for Lars.

 

   - Min kone var blevet chefen derhjemme, og jeg fulgte bare med. Det var ikke fordi, jeg ikke også syntes, det var praktisk, at der var købt ind og vasket op. Men jeg var så fokuseret på at opfylde mine egne og min kones forventninger til den gode familiefar, jeg skulle være, at jeg ikke rigtig kunne finde tilbage til den dér fandenivoldske machomand, der sagde ”Nu er det nu!” og smed hende på sengen, fortæller Lars, som også begyndte at skubbe sine egne interesser i baggrunden for at få familiekabalen til at gå op.

 

   Kick boksningen krævede træning tre gange om ugen, hvis han skulle følge med på samme niveau som tidligere. Det passede ikke ind i familieskemaet, og derfor blev træningstøjet liggende i skabet efter barn nummer to. Den manglende motion gav hurtigt udslag – både på vægten og sexlysten.

 

   - Jeg følte mig ikke længere særlig lækker. Det er ikke fordi, man behøver at ligne Brad Pitt, men når man render rundt med et bildæk om maven, indbyder det ikke ligefrem til at dyrke det vilde håndværkersex, mener Lars.

 

   Vendepunktet kom først, da hans kone satte foden ned og krævede en forandring. Ligesom mange andre mænd affandt Lars sig nemlig med tingenes tilstand. Hverdagen fungerede jo – og ganske vist var parforholdet ikke helt oppe at ringe seksuelt, men Lars lænede sig op af forestillingen om, at kvinder alligevel ikke har så meget lyst til sex, når de har fået børn.

 

   - Jeg vidste ikke, at det betød så meget for hende. Men hendes oplevelse var, at jeg ikke længere holdt af hende, fordi jeg ikke tog initiativ til sex, forklarer Lars.

 

   Parret blev enige om, at de begge havde brug for ind imellem at træde lidt ud af mor, far og børn-rollen og finde tid til at dyrke sig selv. Lars begyndte at løbe og styrketræne, og vennerne kom tilbage på prioriteringslisten.

 

   - Når man får motion og input fra andre steder end arbejdet og familien, har man mere energi til alt det andet – både at lægge sokkerne i den rigtige vasketøjskurv og at være opfindsom i soveværelset. Jeg er kommet mere i balance med mig selv, fordi jeg har lært at kombinere familiefaren med machomanden, der dyrker sport og drikker øl med vennerne, siger Lars, der også er blevet bedre til at sige fra, når den østrogene halvdel af forholdet bliver lidt for dominerende derhjemme.

 

   Men på ét punkt er han glad for at være gift med en handlekraftig kvinde: Hun turde tage hans manglende sexlyst op til diskussion.

 

   - Mange mænd accepterer, at forholdet kører på det jævne, for det er lettere end at starte en stor debat om problemerne. Men man bliver bare gladere, når sexlivet fungerer. Og det smitter af på hele familien, mener Lars.  

 

På grund af emnes karakter er interviewpersonens navn ændret i denne artikel. Hans rigtige navn er redaktionen bekendt.  

 

[Fakta]

Flere mænd søger hjælp for manglende sexlyst

 

Da Sexologisk Klinik på Rigshospitalet åbnede i 1986, opsøgte bare tre mænd klinikken i løbet af ét år på grund af nedsat sexlyst. I 2007 blev 29 mænd, der søgte behandling for svigtende lyst til sex, henvist til klinikken. I dag kommer omkring en tredjedel af samtlige henvendelser om lystproblemer fra mænd.

 

Ellids Kristensen, overlæge på Sexologisk Klinik, oplever, at problemstillingen først for alvor er kommet på banen de seneste 10 år. Tidligere har mænd kunne kamuflere deres manglende lyst som rejsningsproblemer, men i takt med at en kur for de fysiske symptomer er blevet tilgængelig i form af Viagra og lignende præparater, er det blevet sværere at komme udenom den egentlige årsag til den udeblivende erektion: Måske har man(d) slet ikke lyst til at tage den pille!

 

Der findes ikke en definition på, hvornår manglende lyst til sex bliver behandlingskrævende, da lyst er en individuel følelse. Men når en person oplever det som et problem i hverdagen eller parforholdet, at sexlysten svigter, kan det være en god idé at søge behandling. Man kan søge hjælp ved at henvende sig til sin praktiserende læge, en privatpraktiserende sexolog eller en psykolog.

 

Kilde: Ellids Kristensen, overlæge på Sexologisk Klinik på Rigshospitalet

 

 

  

 
 

Kontakt
26 74 44 44
mail@elineholm.dk
www.elineholm.dk